Rachel van Balen - Beeldend Kunstenaar - Blog
Rachel van Balen - Beeldend Kunstenaar
Home Contact Projecten Agenda / CV Schilderijen Grafiek Nieuwsbrief Muurschilderingen ed WebshopRachels Vuurtoren Ameland
Geplaatst op 19 maart 2016

Ieder jaar in november is het Kunstmaand op Ameland. In 2016 werd dit voor de 20e keer georganiseerd. De directeur van de Kunstmaand, Pieter Smit, had al vaker lopen fantaseren over de vuurtoren. Wat zou het een stunt zijn wanneer deze door een kunstenaar beschilderd zou worden! De vuurtoren was nodig aan een opknapbeurt toe, dus er zou toch best voor die tijd nog snel even een tijdelijke artistieke uitspatting op gezet kunnen worden... Wat een klus zou dat zijn, wat een geld zou dat kosten, en wat zou het moeilijk zijn om daar toestemming voor te krijgen! Maar er kwam een bereidwillige sponsor naar voren voor het benodigde materiaal, en ondanks een motie van Gemeente Ameland om het plan tegen te houden werd het goedgekeurd, ook door Rijkswaterstaat.

Op dat moment waren alle ontwerpen al ingezonden (45 stuks), en was ik al als winnaar uit de bus gekomen. Wat was ik in een vreugdestemming toen ik hoorde dat ik gewonnen had, en wat zag ik mij voor een grote uitdaging geplaatst! Samen met mijn familie dacht ik na over de uitvoering van dit ongelofelijke project. Ik bezocht de toren, bekeek hem van dichtbij, en maakte een plan van uitvoering. Ik tekende de hele toren uit op papier, inclusief alle ramen, rood-witte ringen en de gietijzeren platen waaruit de toren is opgebouwd. Daarmee maakte ik een maquette, en die leverde mij mijn basisschets op, waarmee ik ter plaatse kon werken.

De klus zou met behulp van een hoogwerker in drie weken tijd geklaard moeten worden. Er konden drie mensen tegelijkertijd in het bakje van de hoogwerker, waarvan 1 de machinist was. Hij wou graag helpen, dus ik was naarstig op zoek naar een derde paar handen. Mijn broer ging in de eerste week mee, maar hield er na 1,5 dag mee op vanwege hoogtevrees. Tot mijn verbazing bleek toen dat het met 2 personen eigenlijk sneller en prettiger werkte. De machinist was de baas over zijn machine, en ik was de baas over de verfklus. Vanaf dat moment hebben we de klus samen afgemaakt, waarbij mijn zus Willemke Bulder als professioneel fotograaf het hele project vastlegde. Hier gaan wij een boek van uitgeven.

Alles liep voorspoedig, en het was fantastisch om te merken dat er van zoveel kanten medewerking kwam. Er ontstonden bijzondere contacten, ook met de vuurtorenbeheerders en enkele eilandbewoners. Af en toe zat het weer niet mee, en moesten we het werk staken. Regen was vooral funest, omdat die zomaar onze noeste arbeid weer naar beneden kon spoelen. Omdat we onder tijdsdruk stonden was dit behoorlijk frustrerend, maar toch bleven we aldoor positief. En ondanks dat de aannemer de boel sneller klaar wou hebben dan afgesproken, slaagden we erin om de klus binnen de geplande 3 weken af te ronden. Op de laatste dag zette ik mijn naam boven de deur van de vuurtoren, en gingen we naar huis. De Kunstmaand zou een week later officieel van start gaan.

Thuis begon een nieuwe klus, want we mochten binnen de vuurtoren een expositie houden met foto's van het project. We hadden een week de tijd om dit allemaal voor te bereiden. Een week waarin ook de vermoeidheid toesloeg. Ondertussen ontstond er vraag naar kleine torentjes als souvenir. Omdat dit niet vanuit de Kunstmaand geproduceerd was probeerde ik hier zelf wat voor te bedenken. Ik ontwierp stickers die ik om bestaande souvenir-torentjes kon plakken. Ook bood ik grotere met de hand beschilderde vuurtorens aan, nadat iemand mij hiernaar gevraagd had. Een maand lang reisde ik wekelijks af naar het eiland, en weer naar huis. Ik deed wat ik kon, en genoot ondertussen van alle positieve aandacht die de vuurtoren, en daarbij ik ook, kreeg.

Vlak voor het einde van de Kunstmaand begon de aannemer met de opbouw van de steigers rondom de toren, om op tijd met de opknapbeurt te kunnen beginnen. Hoewel ik van tevoren wist dat dit zou gebeuren deed het me toch pijn. Wat was er veel positiviteit geweest rondom dit hele project. Wat was er veel op af gekomen! Niet alleen enthousiaste bezoekers, maar ook kranten en televisie-ploegen, zoals die van het Jeugdjournaal en van het NTR programma Landinwaarts. Oh ja, ik zal het weerbericht van Piet Paulusma niet vergeten, haha. Het was de hele tijd alsof allerlei gunstige gelegenheden op het juiste moment samen vielen met mijn aanwezigheid. Het was een fantastische en unieke ervaring, en ik hoop dat ik in de toekomst nog weer eens zo'n omvangrijk project zal mogen doen.


Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezen

Terug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

Muurschilderproject Parkeergarage Zaailand (Fries Museum)
Geplaatst op 19 mei 2016

In 2016 bestaat de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen tien jaar. Om dat te vieren organiseren zij verschillende evenementen. Daar hoorde ook een muurschilderingenproject bij. Iedereen die een opleiding bij hun volgt of gevolgd heeft mocht meedoen. Omdat ik een 1-jarige opleiding Beeldhouwen volgde kon ik mij ook opgeven. En aangezien ik toch al veel met muurschilderingen bezig ben leek het mij een uitgelezen kans om dingen bij te leren. Spannend vond ik dat wel, want ik ben niet klassiek geschoold. Mijn werk is heel grafisch van karakter.

Twee docenten begeleidden het project: Matthijs Roling en Jille van der Veen. Wat heb ik veel geleerd van hun visies. Atmosferisch perspectief: het schilderkunstige effect waarmee je in een landschap diepte legt door de kleuren die ver weg liggen sterk af te zwakken; Boomslag: de manier waarop een schilder met penseel-streekjes boomblaadjes schildert; Trompe l'oeil: het weergeven van een optisch effect, waardoor dingen er heel drie-dimensionaal uit zien; Anamorfosen: optische illusies zoals bijvoorbeeld straatschilders ze wel maken. Zo'n geschilderd gat in de grond, die ineens niet meer klopt als je er omheen loopt..

Alle deelnemers maakten een ontwerp, geinspireerd op de directe omgeving. De ontwerpen werden gedurende enkele maanden meerdere keren bekeken, beoordeeld en bekritiseerd. Hierdoor is mijn ontwerp aan een stevige verandering onderhevig geweest. Bepaalde onderdelen bleven overeind staan, anderen gingen tegen de vlakte. Uiteindelijk werd mijn aangepaste ontwerp goedgekeurd als 1 van de winnende ontwerpen, zowel door de docenten als door de daadwerkelijke opdrachtgevers. In dit geval door de Gemeente Leeuwarden.

In een week tijd schilderden we alles op de muur, ondertussen nog steeds veranderingen doorvoerend. De verf werd gesponsord door The Fine Art Collective, en vertegenwoordiger Lennaert Koorman hielp me fantastisch mee met schilderen. Matthijs Roling had vanwege zijn motorische conditie zes jaar lang niet geschilderd, maar nam toch weer de kwast in handen. Tussen de dampende uitlaatgassen ploeterden we ons naar het eindpunt toe, om een geslaagd resultaat achter te laten. Via deze link kun je meer over het project lezen en zien.


Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezen

Terug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

Familie Expositie 'Groninger Pracht'
Geplaatst op 19 mei 2016

Het was alweer zo'n acht jaar geleden dat ik mij een keer aanmeldde om te exposeren in Zeeland, in een lief wit galeriegebouwtje in het dorp Heinkenszand. Het plan was toen om dat samen met mijn moeder (Joke van Balen-Aarden) te doen, die kleibeelden maakt. Ik wist dat er een wachtlijst bestond, maar dat die zo lang duurde had ik niet gedacht. Ik was de hele galerie allang weer vergeten. Toen dan ook het voorstel voor een expositie kwam was ik aangenaam verrast.

In al die tussenliggende jaren had mijn zus (Willemke Bulder) een prachtige manier van fotograferen ontwikkeld, waarmee ze graag verder wil. Daarom besloten we om de expositie met z'n drieen te gaan doen. We bedachten een thema dat ons verbond, en kwamen uit op 'Groninger Pracht'. Willemke fotografeert haar kinderen dikwijls in onze prachtige provincie, zoals fietsend over landweggetjes, op weg naar school. Joke maakt wonderschone miniatuurwerelden op halve aardbolletjes, en zo ook van Groninger dorpen en bijvoorbeeld Schiermonnikoog.

Ik maakte een serie landschappen, waarbij ik gebruik maakte van nieuwe foto's en foto's uit mijn fotografie-archief. Ik knipte ze uit in Photoshop, combineerde verschillende lagen, en kwam tot drie verschillende beelden die gebruik maakten van dezelfde foto's. Maar door een andere volgorde werd het eindresultaat toch heel anders. Ik heb ze bijna letterlijk op het doek overgezet, waardoor het bijna lijkt alsof ze gezeefdrukt zijn. Omdat ik een grote wand moest zien te vullen, maar geen enorme schilderijen kon vervoeren, heb ik de landschappen in drie stukken geknipt, en er drieluiken van gemaakt.

Het was prachtig om samen naar een thema toe te werken, en elkaar daarbij te inspireren. Wat een goed team! Meestal moet ik het in mijn eentje doen. Ook leuk, maar het gaat toch echt wel op dat gedeelde vreugd dubbele vreugd is. En in dit geval dus drie-dubbele vreugd! Zeker voor herhaling vatbaar, en dan graag wat dichter bij huis, zodat we het met al onze vrienden en vriendinnen en familieleden kunnen delen ;-)


Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezen

Terug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

Schildercursus
Geplaatst op 9 mei 2015

Op verzoek gaf ik van januari t/m februari een schilderworkshop bij mij thuis. Acht lessen van ongeveer 2 a 2,5 uur. Ik verzorgde de materialen, en stemde het programma af op de wensen van mijn drie deelnemers. Ze maakten het mij makkelijk door aan te geven dat ze enerzijds hun gevoel wilden kunnen uiten, anderzijds lekker bezig wilden zijn, en iets wilden doen wat ze anders niet zo snel zouden doen. Allemaal dingen die mij wel op het lijf geschreven zijn.

Ik liet ze eerst lekker experimenteren. Eerst los komen van het idee dat je controle moet hebben over wat je maakt, wat een hele uitdaging was! Toen experimenteren met het maken van vlekken. Dan kwamen lijnen en vlakken erbij, en hoe je die kunt combineren tot het maken van een compositie. Van heel snel experimenteren gingen we over op het met meer tijd uitwerken van een idee. Zo kwamen verschillende manieren van werken voorbij. Daarin werd gaandeweg steeds duidelijker welke manier van werken de ene goed lag, en welke juist weer niet. En zodoende kon ik ieder individueel steeds beter hun eigen gang laten gaan op de manier die bij hun paste. Dat vond ik prachtig om te zien.

De eerste had een liefde voor het werken met natuurlijke materialen, en van daaruit te vertrekken en geconcentreerd experimenteel bezig te zijn. De tweede kwam het beste op gang door gewoon te beginnen en iets vanuit sluimerende gevoelens en ideeŽn te laten ontstaan. En de derde had een heel duidelijk plan voor ogen nodig om naartoe te werken, waar ook meer tijd voor nodig was. Wat een verschillen!

Terwijl mijn cursisten lekker bezig waren maakte ik een snelle schets van hun. Hier heb ik naderhand een klein schilderijtje van gemaakt, die ze van mij gekregen hebben. Het was voor het eerst dat ik een cursus bij mij thuis gaf, en ik vond het een erg mooie uitdaging om telkens weer dingen voor ze te verzinnen die hen uitdaagde, en waarmee ze zichzelf zouden verrassen. En daarmee ook mijzelf weer. Als je ook een cursus bij mij zou willen volgen, stuur me dan een mailtje. Dan valt er vast wel iets te regelen.


Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezenTerug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

De Publiekslieveling - Galerie Pictura
Geplaatst op 9 mei 2015

In november 2014 deed ik mee met een groepsexpositie in Galerie Pictura, aan het Martinikerkhof in Groningen. Tijdens de expositie kon er op de deelnemende werken gestemd worden, ofwel live in de galerie, ofwel online via Facebook. In de eerste week (de expositie zou drie weken duren), zag je het aantal stemmen van de 30 deelnemers vrijwel gelijk op gaan. Spannend! Totdat er ineens een uitschieter tussen zat... Al snel kreeg ik door waar dat aan lag. De kunstenaar wiens werk ineens zoveel stemmen had gekregen, had een actie opgezet: onder de eerste honderd stemmers zou hij een schilderij verloten. En tot mijn schrik zag ik dat hij wel 900 Facebook-vrienden had. Tsja, hoe kun je daar nou tegenop?

Ik zag het bijna als een verloren zaak, maar dacht, wie niet waagt wie niet wint, en dus ging ik de 300 Facebookvrienden die ik had persoonlijk benaderen, met de vraag of ze de deelnemende werken wouden bekijken, en wanneer ze mijn werk mooi vonden, of ze dan op mij wouden stemmen. Daar kreeg ik zoveel positieve respons op, dat ik enorm gemotiveerd raakte om ermee door te gaan. Facebookvrienden die me een winst erg gunden deelden mijn vraag op hun pagina, met het verzoek of hun vrienden ook wilden stemmen. En zodoende bleef het aantal stemmen op mijn werk stijgen.. en stijgen.. Ondertussen kreeg ik ook veel reacties van mensen dat ze ook werkelijk mijn werk erg mooi vonden.

Ik durfde het tot het einde toe niet te geloven, want het gebeurd zo zelden dat ik iets win.. Maar op de dag van de prijsuitreiking was het toch werkelijk zo: ik mocht mijzelf als eerste De Publiekslieveling noemen!! Want Kunstlievend Genootschap Galerie Pictura is van plan deze expositie jaarlijks te herhalen. Het winnen van deze wedstrijd hield met name een eigen expositie in deze mooie galerie in, en daar ben ik helemaal voor gegaan.

De expositie vond een paar maanden later plaats, waardoor ik mooi de tijd had om daar naartoe te werken. Ik besloot me te concentreren op Groningen als thema, en maakte diverse werken, waaronder twee linoleumsnedes. De laatste twee werden verkocht, wat mij motiveerde om hier meer mee te doen. En dat heeft alweer nieuwe vruchten afgeworpen, want er kwam een andere wedstrijd voorbij voor Museum Opsterland, waar ik enkele nieuwe linoleumsnedes voor inzond, en ook daar mocht ik winnen, en binnenkort deelnemen aan een groepsexpositie. Geweldig!


Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezenTerug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

Doceren aan Bildwerk Frauenau (Beieren, Duitsland)
Geplaatst op 29 augustus 2014

Werd ik twee jaar geleden hier uitgenodigd als artist in residence, zo mocht ik er nu 8 dagen les geven. Wat een bijzondere uitdaging! Het idee was om een combinatie te maken van tekenen, schilderen en linoleumsnijden/drukken, waarbij we uit zouden gaan van de natuur. Want die is daar volop aanwezig.

Ik sterkte mij met mijn positieve ervaringen als projectbegeleider op het Zernike College, en als begeleider van mijn schilderworkshops. Ik probeerde alles zo goed als ik kon voor te bereiden, maar wist dat ik als beeldend kunstenaar vooral in de flow terecht moest komen, en vanuit mijn eigen enthousiasme, inspiratie en creatieve inzicht anderen verder zou kunnen helpen.

En daar ging ik, 9 uur in de auto, en de volgende dag meteen aan de bak. In de afbeelding hieronder zie je wat mijn plan was, en hoe het in werkelijkheid is verlopen.


De Groningse glaskunstenaars
Hein van de Water en Jakobine von Doemming, die er oorspronkelijk voor gezorgd hebben dat ik in Frauenau terecht kwam, gaven mij van tevoren tips over het geven van een workshop. Zij vertelden mij dat je als docent misschien wel meer leert dan de studenten die je les geeft. Ik denk dat zeker in dit geval niets minder waar was.

Terwijl mijn studenten aan het werk waren, was ook ik aan het werk. Ik tekende en schilderde met ze mee, en bestudeerde verschillende manieren van kleurendrukken, zodat ik daar wat van mee kon geven aan mijn studenten. Ik ontdekte wat ik de volgende keer beter of anders zou kunnen doen, leerde dat mensen onrealistische verwachtingen kunnen hebben, soms in de eerste plaats geduld moeten leren om niet in 1 sprong van A naar Z te willen springen (en vervolgens gefrustreerd te raken), dat mensen vaak veel meer kunnen dan ze willen inzien en toegeven, dat praten over je proces helpt om daar inzicht in te krijgen, en vooral dat je al doende leert, en dat hoe opener je ergens in stapt, zonder oogklepjes door de verwachtingen die je hebt, hoe meer je ontdekkend kunt leren.

Hieronder zie je het resultaat van mijn eigen werkzaamheden. Mijn studenten hebben met mij meegekeken, en zich daardoor laten inspireren. Het was erg mooi om te zien wanneer zij hier hun eigen draai aan gaven.Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezen
Terug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

Schilderworkshop
Geplaatst op 29 augustus 2014

Mijn schoonzus Martha en zwager Peter wonen in een huis met een prachtige tuin in Kantens. Langzaam maar zeker groeit dat uit tot hun eigen paradijs. Het was dan ook een prachtig voorstel om daar m'n eerste echte schildercursus te gaan geven. Martha zou dan hapjes en drankjes verzorgen, en ik de inhoud van de cursus. Ik bedacht een concept en maakte de uitnodigingen. Mijn vader zorgde er met onze hulp voor dat we een paar mooie schildersezels in elkaar timmerden. Al snel hadden we meer dan genoeg deelnemers, en was het slechts hopen op mooi weer.

Beter weer had het niet kunnen worden. In een warm zonnetje met niet teveel wind ging iedereen aan de slag. Ik gaf iedereen opdracht een detail uit de tuin te kiezen, om dat eerst na te tekenen. Die tekening zouden we dan minstens 1 keer op het schilderspaneel over zetten. Herhaling van een thema, waarbij 1 onderdeel van het thema uiteindelijk de meeste aandacht moest krijgen. Hoewel sommigen het in het begin lastig vonden, lukte het iedereen om iets bijzonders te creeren. Het werd een erg geslaagde middag, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Hier volgen een paar reacties:

"Ik vond het ontzettend leuk! Fantastische omgeving en erg rustgevend! Je had goede tips en liet iedereen dat doen wat hij of zij wilde - leuk om te zien hoe dat in zoveel verschillende schilderijen uitmondde! Ik doe graag volgend jaar weer mee!"
"Wat ik heel fijn vond was de plek en de subtiele aandacht die je gaf. Ik heb geleerd dat ik met een grafisch oog kijk of iig de dingen op het platte vlak neig neer te zetten. Dat dat okť is. Jouw verdienste. Verzorging eromheen was heerlijk en daardoor was ik ook helemaal even weg en ontzorgd zeg maar."
"Ik vond het heerlijk en de manier waarop jij het deed met rust en subtiliteit maar wel eerlijk is mij goed bevallen."
"Ik vond het†erg leuk en leerzaam. Het was echt gelukt! Ik dacht eerst 'Ik kan dit niet'. Ik verbaasde mezelf dat ik het wel kon.†Ik wilde alleen maar afleiding.†Ik liet mezelf los gaan en was echt diep†bezig aan t schilderen,†fijn gevoel. Ben echt blij dat t lukte. Toen ik klaar was, keek ik naar m'n schilderijtje, en dacht 'Hee, heb ik dat zelf gedaan?!?' Eerst wilde ik het niet geloven,†later toch wel :) †ik was†echt trots op mezelf :) "
"Het was erg leuk en leerzaam. Goede les. Het was best wel moeilijk om de vormen te bedenken. Maar ik ben wel dankbaar. Dank je wel, lieve Rachel. Tot volgende keer."
"Ik vond het heel leuk! Vond het wel een beetje moeilijk in het begin, maar het ging gaande weg steeds beter."
"Hartstikke bedankt voor zo'n leuke middag ! Tot volgende jaar?"Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezen


Terug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

Project Atelierbezoek Zernike College Haren
Geplaatst op 29 augustus 2014

Het Centrum Beeldende Kunst in Groningen heeft in haar aanbod 'Project Atelierbezoek' staan. Van daaruit werd ik in het voorjaar benaderd met de vraag of ik samen met een klas van het Zernike College in Haren een muurschildering wilde maken. Het ging om een havo 5 klas die mijn werk uit een lijst van mogelijke kunstenaars gekozen had. Wat leuk om te horen zeg.

Gedurende tien lessen hebben we uiteindelijk een muurschildering van zo'n 10 meter lang gemaakt, met 8 personen en de docente BKV (Ingeborg Abrahamse). Omdat het in het lokaal gebeurde waar Spaanse les gegeven werd, begonnen we met het thema 'Spanje'. Ik gaf iedereen de opdracht om lijn-tekeningen te maken van dingen die ze aan Spanje deden denken, en we tekenden allemaal onze eigen landschappelijke achtergrond. Thuis plakte alle getekende achtergronden aan elkaar, en we konden aan de slag.

Het was erg leuk om er voor te zorgen dat het een geheel werd, en daarbij toch ieder individu haar eigen onderdeel te laten doen. Zo concentreerde de een zich op de bergen op de achtergrond, een ander op de gebouwen, en weer een ander op de details die daar weer voor kwamen. Hoewel we in een razend tempo te werk moesten gaan was het resultaat iets waar iedereen blij mee en trots op was, inclusief projectbegeleider Inge Pijnacker Hordijk van het CBK.


Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezen


Terug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

Art Battle in Simplon
Geplaatst op 25 maart 2014

Op 14 december 2013 heb ik meegedaan aan de Art Battle in Simplon, een terugkerend evenement, waarbij enkele kunstenaars binnen een beperkte tijd (half uur tot 3 kwartier) een schilderij maken naar aanleiding van een door het publiek gekozen thema. Naderhand wordt een publiekswinnaar bepaald aan de hand van een decibel-meter, dus er moet hard geroepen worden,, en worden de gemaakte werken geveild.

Ik vond het ontzettend leuk dat ik uitgenodigd werd om hieraan mee te doen; een enorme uitdaging. Het gebeurd niet elke dag dat je voor een volle zaal met tijdsdruk een schilderij maakt. Het zou maar zo kunnen dat je in zo'n geval helemaal dichtklapt, geen inspiratie hebt, of nog erger, dat het totaal mislukt. De andere mogelijkheid is echter dat het wťl lukt, en dat je, door je angst te overwinnen en jezelf te confronteren, jezelf daarmee overtreft.

Tot mijn verbazing waren mijn zenuwen niet de baas over mij, en al helemaal niet toen ik op het podium stond, samen met mijn mede-schilder. Waar ik wel even zenuwachtig van werd was, toen het thema 'Justin Bieber' dreigde te worden. Gelukkig werd het in plaats daarvan 'Vrijheid', een thema waar ik alle kanten mee op kon gaan. Zo ging ik aan de slag en schilderde zelfverzekerd een expressie van een vrijheidsdanser, ondertussen van alle kanten belaagd met fotocamera's en video's.

Ik had alle tijd om de puntjes op de i te zetten, en draaide me om naar het publiek. Opgetogenheid, trots, tevredenheid. Wat goed! Het was tijd voor de decibelmeter. In verhouding tot mijn mede-schilder had ik zeer weinig aanhang meegebracht, dus het was bijzonder verrassend dat er een minimaal verschil zat in de uitslag. Hij werd de publiekswinnaar, maar mijn werk werd voor een hoger bedrag geveild aan iemand die ik totaal niet kende. Wat een bijzondere en vreugdevolle ervaring!Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezen
Terug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

Pimp Je Portiek - Damsterborg
Geplaatst op 29 augustus 2014

Drie maal is scheepsrecht. Na twee keer succesvol een portiek beschilderd te hebben voor het project 'Pimp Je Portiek' van woningbouwvereniging Nijestee, mocht ik het nog een keer doen. Dit keer was het een finale.

De bewoners van woonzorgcomples de 'Damsterborg' nodigden mij uit voor een gesprek over hun entree hal. Ze vonden de papegaai die ik eerder geschilderd had zo mooi, maar het maakte ze eigenlijk niet uit wat het werd, als het maar vrolijk was. Want zoals het nu was zag het er wel heel grauw uit.


Gelukkig kreeg ik eerst alle ruimte om mijn reis naar Australie te maken, waar ik genoeg inspiratie op zou doen voor dit project. Na een paar maanden kwamen we weer in gesprek, en spraken we af dat ik een plan zou maken. Ik bedacht een concept met vlinders. De muren zouden blauw worden als de lucht, bevolkt met wolken en vlinders. Het plan werd goedgekeurd, en ik kon aan de slag.

Er werd meer van mijn inventiviteit en structurering gevraagd, omdat ik naast gewone muren te maken had met tegelwanden, metalen brievenbussen en een betonnen trap, die allemaal onder handen genomen moesten worden. Al doende doe je zo een boel materiaalkennis op. Maar ook mensenkennis...Het was, vanwege de omvang een langdurig project. Gedurende de tijd dat ik daar bezig was was het een komen en gaan van mensen. Naar de winkel, de huisarts, (op) familiebezoek, gewoon een wandelingetje, voor een praatje. Vrijwel iedereen bleef kijken en praten. De meesten vonden het steeds prachtiger worden, maar sommige ouderen moesten er wel aan wennen. Vooral in het begin lieten ze dat merken, maar ik geloof dat uiteindelijk iedereen is bijgedraaid.En al die tijd werd ik bijzonder goed opgevangen door Freddi Kuipers, die bovenin het gebouw als vrijwilliger werkt voor Stichting Senioren Werkplaats Groningen Elke dag kreeg ik koffie, thee en broodjes die vergezeld gingen van dikwijls stimulerende gespreksstof. Hij heeft mij ook aangemoedigd om een filmpje te maken van mijn muurschildering, en dat is uitgemond in onderstaande YouTube-video.

De oplevering werd feestelijk geopend, waarbij ik een handdruk en een bloemetje kreeg van Gaaike Euwema, directeur van Nijestee.


Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezen


Terug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

Muurschildering AustraliŽ
Geplaatst op 19 januari 2013

Op 18 augustus 2012 vertrok ik, in mijn eentje, voor 3 maanden naar AustraliŽ, het land aan de andere kant van de wereldbol. Al sinds mijn kindertijd had ik met de gedachte gespeeld om daarheen te gaan. Lang had ik erover nagedacht, bedacht wat ik allemaal zou willen zien, gespaard, me verheugd en erover getwijfeld. Moest ik wel alleen op pad gaan, zo lang en zo ver weg? Zou ik niet vereenzamen? Kon ik de mensen waar ik van hield, in het bijzonder mijn echtgenoot, wel zomaar achterlaten? En toch, wat zou het stoer zijn als het me alleen zou lukken! Uiteindelijk heb ik de knoop door gehakt, waarbij ik mij van alle kanten gesteunt zag door mijn echtgenoot.

Daar ging ik op weg, wat was het moeilijk om afscheid te nemen. Maar o, wat bijzonder om mee te maken. Het verloop van m'n reis, de dingen die ik zag, ondernam en tegen kwam, overtroffen mijn stoutste verwachtingen. Vanaf de eerste dag verliep alles op rolletjes en leek alles automatisch te gaan. Ik ontmoette zoveel mensen, waaronder avontuurlijke medereizigers en bijzondere locals die me onder hun hoede namen. Geen moment heb ik mij verveeld of eenzaam gevoeld, en het liefst had ik daar voor altijd willen blijven.

Maar, mijn ticket terug was geboekt, en er zaten mensen thuis vol smart op mij te wachten, en dus maakte ik er het beste van. Het hele land heb ik doorkruist. Eerst de zuidkust vanuit Perth, toen de hele westkust langs, omhoog naar Darwin, dwars door het midden naar beneden, en langs de oostkust, via Adelaide, Melbourne, Sydney en Brisbane omhoog naar Cairns, waar ik als afsluiting een zonsverduistering mocht zien.

Wat was het bijzonder om, helemaal in het hete hartje van AustraliŽ, in Alice Springs, een muurschildering te mogen maken in het hostel daar! Tegen kost en inwoning heb ik er iets moois van gemaakt, en zodoende een stukje van mijn eigen hart daar achter gelaten. Dat had ik niet durven dromen, dus ik ben er dolgelukkig mee! Zie hier het resultaat!Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezenGedurende mijn reis heb ik zo nu en dan tijd gezien om een tekening te maken. Ik moest er af en toe echt tijd voor maken, zo druk had ik het. Reizen is soms best hard werken! Af en toe is het dan best fijn om even bij te komen en het gevoel te hebben van 'ik heb vakantie!'


Terug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

Pimp Je Portiek, Nijestee
Geplaatst op 19 januari 2013In de zomer van 2012 mocht ik voor de tweede keer een portiek van Nijestee beschilderen. Dit keer had ik de mogelijkheid om mij niet tot een wand te beperken. Ik besloot van de gelegenheid gebruik te maken, en de portiek in haar geheel te 'pimpen'. Na overleg met de bewoners ging ik aan de slag. Het doel was om een natuur-gevoel in de portiek terug te brengen, door middel van het schilderen van bomen en dieren. Dit alles op een kindvriendelijke manier, aangezien er nogal wat kinderen in de portiek wonen.

Ik begon met het schilderen van een boom op de begane grond, die haar takken naar boven liet groeien. Er kwam een tweede boom, en de takken groeiden uiteindelijk door tot de derde, bovenste verdieping. In de bomen kwamen vogels. Op de grond een eekhoorn, een hertje en een konijn, en verder nog vlinders en insekten.De portiek is van een koude hal getransformeerd naar een levendige plek waar de bewoners graag doorheen lopen. Ze zijn trots geworden op hun entree, en het draagt zeer sterk bij aan hun woongenot. En daar ben ik weer trots op!


Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezen

Terug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

Artist in Residence, Frauenau, Duitsland
Geplaatst op 15 augustus 2012In juli mocht ik, samen met twee andere jonge schilders, 8 dagen aanwezig zijn in Bildwerk-Frauenau, een jaarlijks terugkerende internationale zomeracademie. Jaren geleden is dit fenomeen overgewaaid uit Amerika, zij het in kleinschaliger vorm. Het bleek een eer te zijn hiervoor te worden uitgenodigd, helemaal omdat mijn uitnodiging het resultaat was van een zoektocht door het kunstenaarsbestand van mijn stad.

De reis er naartoe verliep voorspoedig, en we kwamen op tijd aan voor het eten, waarna iedereen zich voorstelde. Er waren veel docenten voor het bewerken van glas, een oude traditie in die omgeving, waar ik tot dan toe weinig van wist. Verder was er een teken- en schilderdocent, en een grafiekdocent, die een cursus van 1 of 2 weken zouden geven.Wij, de artists-in-residence, kregen een prachtige grote ruimte tot onze beschikking om ons eigen werk in te maken, en we mochten gebruik maken van de aanwezige werkplaatsen. Ook konden we naar gelieven rondkijken bij de cursussen en ons daardoor laten inspireren. Door het mooie weer en de prachtige omgeving is dat bijzonder goed gelukt.We verbleven kosteloos in een plaatselijk hotelletje, waar we elke dag een ontbijtje kregen. Ook ons avondeten werd vergoed, en we konden materialen uit het winkeltje gebruiken als we dat nodig hadden. Er was 1 oude computer voor het schrijven van emails, dus in die zin was het een beetje Ďback-to-basicsí, maar dat is wel eens goed op zín tijd.Ik had nooit gedacht dat glas zoín bijzonder materiaal was om mee te werken, en dat ik daardoor geÔnspireerd zou raken. Ik vond het prachtig om te zien hoe iets keihards door verhitting ineens vloeibaar werd, en hoe mensen, soms met enorme fysieke inspanning, dit materiaal konden omvormen tot de mooiste transparante vormen. Een ambacht die helaas door massaproductie steeds meer aan het verdwijnen is. Gelukkig zijn er mensen die hun kennis graag delen, en een inspirerender plek dan in Frauenau kan ik mij daarbij niet voorstellen.


Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezen

Terug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

Workshop Stenen Schilderen, Buitenkunst Beyum
Geplaatst op 15 mei 2012Tijdens ĎBuitenkunst Beyumí gaf ik een workshop Ďstenen schilderení. Het was mijn eerste workshop, en meteen een succes. 7 deelnemers waren lekker bezig, en hebben deze middag hele mooie dingen gemaakt. Zelf ben ik tussen de bedrijven door ook bezig gegaan. Ik heb een slang gemaakt waarbij ikzelf voor het kopje sta, en de 7 steentjes van de staart voor de 7 deelnemers.Het is prachtig om te zien dat mensen hun eigen weg vinden binnen het bewerken van een ruwe steen. Eerst een steen uitkiezen, dan goed kijken, en dan maar aan de slag. Soms zie ik dat mensen ergens mee worstelen. Na het geven van een tip komen ze dan toch weer vooruit, en maken ze ineens de mooiste dingen!Een aantal stenen heb ik eerst mee naar huis genomen om ze nog even mooi te vernissen. Daardoor had ik de tijd om ze goed op de foto te zetten. Zie het resultaat van een paar creatieve mensen!

Hoewel ik van tevoren erg zenuwachtig was is alles geweldig verlopen. Een goede voorbereiding heeft daar alles mee te maken. Ik had een mooie inleiding gemaakt, met genoeg voorbeeldmateriaal, waardoor ik de juiste stemming neer kon zetten. Iedereen ging hierna direct aan de slag.Het was mijn bedoeling om nog een groepsslang te maken, waarbij elke deelnemer 1 segment van de slang zou beschilderen. Maar iedereen was zo lekker bezig dat dit er niet meer van gekomen is.

De slang heb ik toen zelf gemaakt, waarbij de 7 segmentjes van de staart voor de 7 deelnemers staan, en het kopje voor mijzelf als begeleider. Het geven van een workshop heeft zo mijzelf weer van nieuwe inspiratie voorzien, waardoor het een prachtige wisselwerking is geworden!

Neem bij interesse gerust contact op om een workshop aan te vragen. De kosten zijn 15 euro per persoon. Dit is inclusief alle materialen. De beschilderde stenen worden vernist, en mag u natuurlijk mee naar huis nemen. Het is ook zeker leuk als familie- of bedrijfs-uitje.


Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezen

Terug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

A Photo A Day
Geplaatst op 7 juni 2012Sinds 1 mei 2012 doe ik mee met de uitdaging ĎPhoto A Day 2012' op Flickr. Flickr is een website waar je fotoís op kunt zetten en kunt delen met anderen. Je kunt er ook lid worden van groepen, en je kunt er groepen oprichten. ĎPhoto A Day 2012' is zoín groep, opgericht door een Australische vrouw met de naam Fat Mum Slim. Zij zorgt elke maand voor een lijst met woorden of korte zinnen/uitdrukkingen, voor elke dag 1. De bedoeling is om elke dag een foto te maken bij het woord of de zin voor die dag.

Het is een grote uitdaging om elke dag weer met een leuk idee te komen. Soms kunnen de opgegeven woorden erg alledaags lijken. Het is erg leuk om te merken dat ook alledaagse woorden tot verrassende ideeen kunnen leiden. Door te werken met themaís en woorden waar je normaal gesproken niet bij stil zou staan, merk je dat inspiratie in de kleinste dingen gevonden kan worden. Fotografie gaat een speels onderdeel van je dagelijkse bezigheden uitmaken, en het bedenken van creatieve oplossingen wordt een vreugdevolle onderneming.\

De fotoís die je dagelijks maakt zet je op je Flickr-account, en deelt hem met de groep ĎPhoto A Day 2012'. Hierdoor kunnen de andere deelnemers jouw resultaat bekijken, en hier ook een reactie op geven. Als ze je foto erg waarderen kunnen ze hem zelfs aan hun lijst met favorieten toevoegen. Een hele eer! Jijzelf kunt dit natuurlijk ook bij anderen doen, en deze interactie maakt het extra leuk.

Klik
hier om het resultaat te zien van een maand lang werken met zwarte kronkels in m'n foto's...


Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezen

Terug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

Muurschildering Nijestee: 'Pimp Je Portiek'
Geplaatst op 6 april 2012In 2012 mocht ik meedoen met het project ĎPimp Je Portiekí van woningbouwvereniging Nijestee. Erg leuk dat ze dat op touw hebben gezet, zowel voor de bewoners als voor beeldend kunstenaars in de stad, die graag wat willen bijverdienen met hun werk.

Vanuit een bewoonster van een portiek kwam de wens om iets leuks in de portiek te laten doen. Gedacht werd aan een muurschildering bij de entree. Het leek haar zo mooi om een bontgekleurde Ara op de muur te krijgen. En dus zocht ik op internet naar geschikte plaatjes, en knutselde hier mijn eigen ontwerp van.

Het ontwerp moest goedgekeurd worden door de mede-bewoners, en na het opsturen van een offerte en het wederzijds ondertekenen van een contract kon ik aan de slag. Ik begon met de achtergrond, en werkte zo toe naar een geheel met steeds meer details. Met de dag werd het mooier.

De muurschildering fleurt het hele gebouw op, en het is erg leuk om te merken dat iedereen er enthousiast van wordt. Wat ik zelf ook erg leuk vind is dat ik in dit werk een combinatie heb gemaakt van een grafische vormentaal (de vogels op de achtergrond), en van een realistische vormentaal (de gekleurde Ara), en dat dat elkaar in dit geval wederzijds verrijkt.


Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezen

Terug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

Landschapstekening
Geplaatst op 5 april 2012Terwijl ik in alle rust mijn mogelijkheden met betrekking tot het tekenen van landschappen aan het onderzoeken was, merkte ik vanuit mijn ooghoek dat er iemand langzaam dichterbij kwam. Dit ergerde mij enigzins, en dus draaide ik mij om te kijken wie het was. Ik keek in het oog van een camera. Nog meer geŽrgerd klapte ik mijn schetsboek dicht.

Achter de camera stond een oudere vrouw, een fanatieke fotografe zoals zou blijken. Ze vertelde hoe enthousiast ze werd mij op haar favoriete plek te zien tekenen. Haar enthousiasme sloeg op mij over, en we raakten wat aan de praat. Uiteindelijk deelden we onze website adressen met elkaar. Ze mailde mij de fotoís die ze van mij gemaakt had, en ik mailde haar de tekening. Zodoende heb ik nu een mooie collage van mijzelf en mijn tekening.

Ik ben landschap tekenen aan het onderzoeken omdat landschappen veel diepte hebben. In mijn Ďeigení tekeningen en schilderijen werk ik vaak heel grafisch, en dat is nogal Ďplatí. Er zit niet veel dieptewerking in. Een enkele keer zit er meer diepte in mijn werk, en dan merk ik altijd dat het mensen aanspreekt.

Het is motiverend wanneer mensen het mooi vinden wat je doet. Jezelf ontwikkelen als kunstenaar werkt denk ik daarom ook in twee richtingen. Natuurlijk moet je altijd je meest eigen zelf tot uitdrukking brengen, maar als dit op de een of andere manier gecombineerd kan worden met wat andere mensen ook aanspreekt, dan zou je elkaar binnen een werk kunnen ontmoetenÖ


Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezen

Terug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

Beschilderde Gitaar
Geplaatst op 5 april 2012Ik mocht een gitaar beschilderen, en dat vond ik ontzettend leuk om te doen. Er ontstond een positieve wisselwerking tussen mij en de gitaar, welke terug te zien is in zowel de gitaar als in mijzelf.

Van tevoren had ik geen idee wat ik op de gitaar zou gaan schilderen; ik wilde gewoon reageren op de lijnen en vormen van de gitaar. En zo begin ik zwarte lijnen en stippen neer te zetten, de curves volgend en luisterend naar de lege gedeeltes. Het resultaat was aangenaam, en nu kon ik Ďziení welke kleuren ik wou gaan gebruiken. Sterke contrasten, simpele, vrolijke en krachtige kleuren. Gelukkig had ik nog wat gele, rode en zwarte verf staan. En een klein beetje wit als finishing touch.

Voor de beschildering heb ik hoogglans lak gebruikt, omdat ik het idee heb dat dit een vrij sterke verf is. Een gitaar is een gebruiksvoorwerp, en kan een sterk verfje wel gebruiken. Maar ook de dikte van deze verf sprak mij aan. Ook besloot ik de gitaar te gaan lakken. Eerst gebruikte ik botenlak, om de kleur mooi diep te krijgen. Deze lak is goed bestand tegen vocht. Daarna gebruikte ik traplak, om zo het vormen van krassen en beschadigingen tegen te gaan.

Ik moest de gitaar tijdens het lakken aldoor omdraaien, om zo elke zijde omstebeurten te kunnen lakken en tussentijds te laten drogen. Het moeilijkste gedeelte hierbij is om stofpitjes zoveel mogelijk te voorkomen. Ik denk dat je een volledig stofvrije ruimte nodig hebt om dit 100% stofvrij te kunnen doen, maar ik heb het goed genoeg gedaan. Zie het resultaat! (Als je ook ervaringen hebt met het beschilderen van muziekinstrumenten, dan zou ik graag wat van je horen.)


Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezen

Terug naar bovenkant pagina-----

******************************************************************************************************

Website als Levend Wezen
Geplaatst op 5 april 2012

Mijn website is een levend wezen dat groeit; een ding dat zich inhoudelijk en visueel ontwikkelt. En dat vooral door mijn eigen input. Een bijzondere gewaarwording..

Ik ben begonnen met het bouwen van mijn html-website in 2009. Sinds deze online de wereld in is gezet is er groei geweest en gebleven. Soms met horten en stoten, soms een tijd schijnbaar stilstaand, en dan ineens weer met vloeiende sprongen voorwaarts.

Het is geweldig als je creatie steeds helderder wordt, vooral ook wanneer je middels je website een overzicht moet bieden aan een overdaad aan gegevens. Gegevens die in mijn geval bestaan uit mijn werk.

Het maken van een overzicht is met betrekking tot mijn werk geen makkelijke opgave geweest. Het vergt inzicht in de richting die je met je werk op wilt gaan, en dat vraagt weer om inzicht in de verborgen patronen achter je werk.

Elk inzicht kan zich reflecteren in een verhelderende stap binnen de website. De website en mijn werk helpen in dit geval elkaar een handje, en dat is een prachtige gewaarwording.


Berichten
- Vuurtoren Ameland
- Muurschildering Zaailand
- Groninger Pracht
- Schildercursus
- Winnaar De Publiekslieveling
- Doceren aan Bildwerk Frauenau
- Schilderworkshop
- Project Atelierbezoek Zernike College
- Art Battle in Simplon
- Pimp Je Portiek - Damsterborg
- Muurschildering AustraliŽ
- Pimp Je Portiek
- Artist in Residence, Frauenau
- Workshop Stenen Schilderen
- Photo A Day
- Muurschildering Nijestee
- Landschap Tekening
- Beschilderde Gitaar
- Website als levend wezen


©2010 Rachel van Balen